9 Şubat 2015 Pazartesi

Balsamic and Honey Chicken Skewers - Balsamik Sirke ve Ballı Tavuk Şişleri



Malzemeler

- 2 parça derisiz tavuk göğsü
- 2 yk balsamik sirke
- 1 yk zeytinyağı
- 1 diş sarımsak, ezilmiş
- 3 yk bal
- 1 yk taze biberiye, parçalanmış
- Tuz ve taze çekilmiş karabiber

Ingredients 

- 1 pound boneless, skinless chicken breasts, about 2 breasts
- 2 tablespoons balsamic vinegar 
- 1 tablespoon extra virgin olive oil
- 1 clove garlic, minced
- 3 tablespoons honey, divided
- 1 teaspoon fresh rosemary, minced, plus more for garnish
- kosher salt and freshly ground black pepper

Hazırlanışı

1. 3-5 adet çöpşişi içi su dolu bir kapta yaklaşık 30 dk bekletin. 

2. Tavuk göğüslerini irice kuşbaşı şeklinde doğrayın. 

3. Bir kasede balsamik sirke, zeytinyağı, sarımsak, 1 yk bal ve 1 yk biberiyeyi karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edin. tavuk parçalarını bu karışıma bulayın ve buzdolabında 1-2saat bekletin.

4. Izgara tavanızı ısıtın ya da mangalı hazırlayın. Tavuk parçalarını şişlere dizin. Izgara tavanızı zeytinyağı ile yağlayın. 

5. Tavukları çevirerek pişirin. Çevirdikçe kalan balı da üzerlerine sürmeye devam edin. 

6. Tavuk şişler piştikten sonra 2-3 dk dinlendirin, sonrasında servis yapın. 

Afiyet olsun. 

Directions
1. Gather 3-5 wooden skewers and place in a shallow plate with water for 30 minutes.
2. Trim the chicken breasts of any extra fat. Cut into 1 inch chunks and set aside.
3. In a medium size mixing bowl, whisk the balsamic vinegar, extra virgin olive oil, garlic, 1 tablespoon honey and 1 teaspoon rosemary plus a generous pinch of kosher salt and freshly ground black pepper. Add the chunks of chicken breast and refrigerate for 1-2 hours.
 
4. Preheat the grill to high. Thread the chunks of chicken onto the wooden skewers.
Spray the grill with non-stick cooking spray or olive oil. Reduce the heat to medium-high. 

5. Cook the chicken for 3-5 minutes on each side, basting the chicken with the remaining honey. Continue turning until chicken is cooked though, about 10 minutes or until chicken is opaque.
6. Let sit for 2-3 minutes and serve. Drizzle with more honey and fresh rosemary if you'd like.

http://www.foodiecrush.com/2014/05/balsamic-and-honey-chicken-skewers-and-introducing-hatchery/

roasted tomato caprese grilled cheese - Izgara Domates ve Peynir Sandviçleri



Malzemeler


- 3 domates (1,5cm eninde dilimlenmiş)
- 1-2 yk zeytinyağı
- 1/2 çk tuz
- 1/2 çk karabiber
- 1/2 bardak balsamik sirke
- 1-2 top mozarella peyniri
- 6-7 taze fesleğen yaprağı
- 4 dilim tahıllı ekmek

Ingredients

- 3 tomatoes (vine or roma), sliced about 1/2 inch thick
- 1-2 tablespoons olive oil
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/2 cup balsamic vinegar
- 2-3 ounces fresh mozzarella
- 6-7 basil leaves
- 4 slices seedy bread

Hazırlanışı

1. Fırınınızı 160 C'ye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Domates dilimlerine zeytinyağı serpiştirin, tuz ve karabiberleyin. 45-50 dk fırınlayın.

2. Domatesler pişerken, sirkeyi bir sos tenceresine dökün, altını yakın ve kaynatın. 10-15 dk sirke yarı seviyesine inene kadar kaynatın. Ocaktan alın ve beklemeye bırakın.

3. Orta ateşte ızgara tavasını ısıtın. Ekmek dilimlerinin her iki tarafına zeytinyağı sürün. 2 ekmek diliminin arasına birer dilim mozarella peyniri ve domates, biraz da fesleğen yaprağı koyun. Her iki tarafını da tavada kızartın. 

4. Ocaktan alır almaz üzerlerine balsamik sosu dökün ve hemen servis yapın.

Afiyet olsun.

Directions


1. Preheat oven to 325 degrees. Place tomatoes on a nonstick baking sheet and drizzle with olive oil, salt and pepper. Roast for 45-50 minutes. 

2. While tomatoes are roasting, add vinegar to a small saucepan and bring to a boil. Reduce to a very low simmer and cook for 10-15 minutes, until liquid reduces by about half and is slightly syrupy. Remove from heat, pour vinegar in a bowl or glass to pour, and let sit.

3. Once tomatoes are finished, heat a large griddle or skillet over medium heat. Brush the outsides of each slice of bread with olive oil, then place mozzarella on one slide, followed by tomatoes, basil (feel free to shred it if you’d like), more tomatoes and more mozzarella. 

4. Cook until cheese is melty and each side is golden, about 5 minutes per side. Serve immediately drizzle with balsamic.

3 Şubat 2015 Salı

Borani - Spinach Borani


Malzemeler

- 1 kg ıspanak
- 2/3 çay bardağı pirinç
- 1 soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıcak su
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker

Üzeri için

- 1 su bardağı sarımsaklı yoğurt
- Kırmızı pul biber


Ingredients

- 1 kg spinach
- 1/3 cup rice
- 1 onion
- 1 tea cup oliveoil
- 1 garlic clove
- 1 tea cup hot water
- Salt
- 1 dsp granulated sugar


For top 

- 1 cup yoghurt with garlic
- Red pepper flakes

Hazırlanışı

1. Ispanakları yıkayıp doğrayın. 


2. Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. İnce doğranmış sarımsak ekleyip karıştırın. 

3. Ispanak, tuz ve şekeri ilave edin. Pirinci yıkayıp ıspanağa ekleyin. Sıcak su ilave edin ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte 20 dakika pişirin. 

4. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biber gezdirip servis yapın. 

Directions

1. Wash spinach and chop thinly.

2. Chop onion into small cubes and fry in a saucepan with olive oil for a few minutes. Than add chopped garlic and stir.

3. Add spinach, salt and sugar. Wash rice, drain and add to spinach. Pour hot water and cover the pan. Cook for 20 minutes.

4. Serve with yoghurt with garlic on the meal and sprinkle red pepper flakes.