19 Ağustos 2014 Salı

Apple Tart with Caramel Sauce - Karamel soslu elma turtası



Meyveleriniz dolapta yenmeden durmakta mı? Onları bozulmadan kullanmak için çok güzel bir tarif sizlerle...

Malzemeler

Karamel sos için


- 1,5 bardak esmer şeker
- 1,5 bardak krema
- 6 yk tuzsuz tereyağı

Taban için

- 1 1/4 bardak un
- 3/4 bardak şeker
- 1/4 çk tuz
- 2 büyük yumurta sarısı

Dolgu için

- 2 yk şeker
- 1 yk un
- 1/2 çk tarçın
- 1/2 çk kakule
- 6 büyük elma


Ingredients

Caramel sauce


- 1 1/2 cups (packed) dark brown sugar
- 1 1/2 cups heavy whipping cream
- 6 tablespoons (3/4 stick) unsalted butter

Crust 

- 1 1/4 cups unbleached all purpose flour
- 3/4 cup powdered sugar
- 1/4 teaspoon coarse kosher salt
- 1/2 cup (1 stick) chilled unsalted butter, diced
- 2 large egg yolks

Filling 

- 2 tablespoons sugar
- 1 tablespoon unbleached all purpose flour
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon ground cardamom
- 6 large McIntosh or Golden Delicious apples (about 2 3/4 pounds), peeled, quartered, cored

Hazırlanışı

1. Orta ateşte krema, esmer şeker ve tereyağını kaynatın. Yaklaşık 10 dk boyunca karıştırarak karamel kıvamını almasını sağlayarak pişirin.

2. Un, toz şeker ve tuzu karıştırın. sütü ilave edin. sonrasında da yumurta sarılarını, bu sırada sürekli çırpın. Hamuz kıvamına gelene kadar yoğurun. en az 1 saat buzdolabında bekletin.

3. Elmaları dilimleyin, dolgu için belirtilen tüm diğer malzemeler ile birlikte karıştırın.

4. Fırınınızı 180 C'ye ayarlayın. Hamuru turta kalıbına yayın, her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. Elmaları ortasından başlayarak düzgün bir şekilde halka yaparak dizin. Fırına verin ve yaklaşık 1 saat elmalar kızarıncaya kadar pişirin. üzerine biraz karamel sosu sürün, oda sıcaklığına gelmesi için bekleyin. Sonrasında üzerine sıcak karamel sosundan dökerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Directions

For caramel sauce:

1. Bring sugar, cream, and butter to boil in heavy medium saucepan over medium-high heat, whisking constantly until sugar dissolves.

2. Boil until caramel thickens enough to coat spoon thickly, whisking often, about 10 minutes.
DO AHEAD Caramel sauce can be made 5 days ahead. Cover; chill. Whisk over low heat until warm before using.

For crust:

1. Blend flour, powdered sugar, and salt in processor. Add butter and blend until coarse meal forms. Add egg yolks. Pulse until moist clumps form.

2. Gather dough into ball; flatten into disk. Wrap and chill at least 1 hour.
DO AHEAD Dough for tart crust can be made 1 day ahead. Keep chilled.

For filling:

1. Whisk first 4 ingredients in large bowl to blend. Add apples and toss until evenly coated.

2. Preheat oven to 375°F. Roll out dough on lightly floured surface to 13-inch round. Transfer to 9-inch-diameter tart pan with removable bottom. Cut overhang even with top of pan sides. Press sides of dough to bring 1/4 inch above sides of pan.

3. Arrange apple quarters, cut side down, in circle around outer edge of pan, fitting snugly. Cut remaining apple quarters lengthwise in half; stand in center of tart, fitting snugly.

4. Bake tart until apples are tender, about 1 hour 15 minutes. Remove tart from oven; brush with some of caramel sauce. Cool tart to room temperature. Rewarm remaining caramel sauce.

5. Drizzle tart lightly with sauce. Serve, passing remaining sauce separately.

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Apple-Tart-with-Caramel-Sauce-236507

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder