22 Ağustos 2014 Cuma

Linsen Suppe (German Lentil Soup) - Mercimek Çorbası





Malzemeler

- 150 g kadar yeşil mercimek
- 1 büyük soğan (ince doğranmış)
- 2 orta boy havuç (doğranmış)
- 1 bardak kereviz (doğranmış)
- Tuz, karabiber, kekik
- 2 defne yaprağı
- 1 büyük patates
- Et suyu, su
- 2 yk limon suyu 


Ingredients

- 1 lb lentil
- 1/4 lb bacon, diced (I sometimes use more!)
- 2 medium onions, sliced (or 1 very large onion)
- 2 medium carrots, diced
- 2 quarts water
- 1 cup celery, sliced
- 2 1/2-3 teaspoons salt (I use Kosher)
- 1/2 teaspoon black pepper
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 2 bay leaves
- 1 large potato, pared
- 1 ham bone
- 2 tablespoons fresh lemon juice

Hazırlanışı

1. Bir gece önceden mercimekleri yıkayın ve soğuk suda bekletin.
2. Tencerede az sıvıyağ ile soğanları ve havuçları kavurun.
3. Mercimekleri, et suyunu, suyu, doğranmış kerevizleri, tuz, biber, kekik ve defne yapraklarını ekleyin.
4. Rendelediğiniz patatesi de karışıma ilave edin.
5. Kısık ateşte yaklaşık 2 saat ağzı kapalı kaynamaya bırakın.
6. Piştikten sonra defne yapraklarını çorbanın içinden alın. Limon suyu ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Directions

1. The night before, wash the lentils and let soak overnight covered in cold water.
2. Next day, drain the lentils. In a large dutch oven or soup pot, saute the diced bacon until golden brown.
3. Add sliced onions and diced carrots and saute until the onions are golden.
4. Add the lentils, water, sliced celery, salt, pepper, thyme and bay leaves.
5. With a grater, grate the peeled potato into the lentil mixture. Add the ham bone. Simmer, covered, for about 3 hours. The lentils should be tender. Remove the bay leaves and ham bone. Cut all bits of meat from the ham bone and return the meat to the soup.
6. To serve at once, add the lemon juice and enjoy! To serve the next day, refrigerate soup adn then add the lemon juice and reheat.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder