29 Ağustos 2014 Cuma

Hot chocolate soufflés with chocolate cream sauce - Çikolata soslu Sıcak Sufleler



Malzemeler

Sıcak Çikolata Sosu için:

- 145ml krema
- 25g pudra şekeri
- 100 g bitter çikolata
- 25 g tereyağı

Sufleler için:

- Sufle kaplarını yağlamak için erimiş tereyağı
- 50 g pudra şekeri, + 2 yk esktra
- 175 g bitter çikolata, parçalara ayrılmış
- 4 yk krema
- 4 yumurta sarısı
- 5 yumurta beyazı


Ingredients

For the hot chocolate sauce

- 142ml pot single cream
- 25g caster sugar
- 100g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 25g butter

For the soufflÉs
- melted butter, for greasing
- 50g caster sugar, plus 2 tbsp extra
- 175g dark chocolate (70% cocoa), broken into pieces
- 2 tbsp double cream
- 4 egg yolks
- 5 egg whites
- 2 tbsp double cream
- icing sugar, to serve

Hazırlanışı

1. Fırınınızı 220 C'ye ayarlayın ve fırın tepsinizi en üst kata yerleştirin. Sos için krema ve şekeri kaynaya kadar ısıtın. Kaynama noktasında ocaktan alın, içine çikolata ve tereyağını ekleyin, eriyene kadar karıştırın. Sosu sıcak tutun.
2. 6 sufle kabını erişim tereyağ ile yağlayın, 2 yk pudra şekerini kapların kenarlarına serpiştirin.
3. Çikolata ve kremayı benmari usulü eritin, biraz soğumaya bırakın. Sonrasında yumurta sarıları ile karıştırın. Yumurta beyazlarını mikserle iyice çırpın, şekeri kaşık kaşık ilave edin. Çikolata karışımının içerisine de yavaşça karıştırın.
4. Karışımı hızlıca kaplara paylaştırın, fırınınızı 180 C'ye düşürün. Sufle kaplarınızı fırın tepsisine dizin ve 8-10 dk pişirin.
5. Sufleler hazır olduğunda üstlerinden bir delik açarak içlerine çikolata sosundan dökün, üzerilerine pudra şekeri serpiştirin ve hemen servis yapın.

Afiyet olsun.


Directions

1. Heat oven to 220C/fan 200C/gas 7 and place a baking tray on the top shelf. For the sauce, heat the cream and sugar until boiling. Remove from the heat, stir in the chocolate and butter until melted, then keep warm.
2. Brush 6 x 150ml ramekins with melted butter, sprinkle with the 2 tbsp caster sugar, then tip out any excess. 
3. Melt the chocolate and cream in a bowl over a pan of simmering water, cool, then mix in the egg yolks. Whisk the egg whites until they hold their shape, then add the sugar, 1 tbsp at a time, whisking back to the same consistency. Mix a spoonful into the chocolate, then gently fold in the rest.
4. Working quickly, fill the ramekins, wipe the rims clean and run your thumb around the edges. Turn oven down to 200C/fan 180C/gas 6, place the ramekins onto the baking tray, then bake for 8-10 mins until risen with a slight wobble. Don’t open the oven door too early as this may make them collapse.
5. Once the soufflés are ready, dust with icing sugar, scoop a small hole from their tops, then pour in some of the hot chocolate sauce. Replace the lids and serve straight away.

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5816/hot-chocolate-souffls-with-chocolate-cream-sauce

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder