7 Kasım 2014 Cuma

Spanish Almond Soup - Sopa de Almendras Salada - İspanyol Badem Çorbası




Malzemeler


- 175 g kabukları soyulmuş badem
- 2 yk zeytinyağı
- 1 köy biberi
- 1/2 kırmızı biber
- 1 orta boy soğan
- 1-2 diş sarımsak
- 3-4 dal maydanoz
- 30 g tereyağı
- 1 l tavuk suyu
- 1 bardaktan bir parmak az süt
- 3-4 lif safran
- Tuz ve Karabiber

Ingredients 

- 6 oz (175 gr) peeled almonds + 16 whole almonds for garnish
- 2 Tbsp olive oil
- 1/2 Italian sweet green pepper or 1/2 green bell pepper
- 1/2 red bell pepper
- 1 medium onion
- 1-2 cloves garlic
- 3-4 sprigs flat leaf parsley (optional)
- 1 oz (30 gr) butter
- 33 oz (1 liter) chicken broth
- 6 oz (177 ml) whole or 2% milk
- 3-4 threads saffron
- salt and pepper to taste
- 4 toasted baguette slices or handful of croutons, toasted

Hazırlanışı

1. 1 yk zeytinyağını geniş bir kızartma tavasında orta ateşte ısıtın. Bademlerin her iki tarafını da kavurun. Bademleri tavadan alın, ve peçete üzerinde kurumaya bırakın. Soğuduklarında mutfak robotuna alın ve iyice parçalanmalarını sağlayın.
2. Soğan ve sarımsakları soyun, ince doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın. Maydanozları ince kıyın.
3. Bir tencerede tarayağını eritin, soğan, sarımsak ve biberleri soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurun. 
4. Tavuk suyunu ve toz haline gelmiş bademleri koyun. Kısık ateşte 10 dk kaynatın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın. 
5. Tenceredeki malzemeleri de el blenderi yardımıyla pürüzsüz olana kadar karıştırın. 
6. Tencerenin altını orta ateşe getirin, sütü ekleyin. Safran liflerini elinizle ufalayarak ilave edin. Ara ara karıştırarak bir süre daha kaynatın. Kızarmış ekmek dilimleri ve kavrulmuş tane bademler ile servis yapabilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Directions

1. Pour a tablespoon of olive oil into a large frying pan and heat on medium. Toast the almonds on both sides. Remove almonds from pan and drain on a paper towel. Once cool, separate 16 almonds and grind the rest in a food processor or coffee grinder. Set almonds aside.
2. Peel and finely chop the onion and garlic. Remove stem, seeds and veins from the peppers and chop into small pieces. Finely chop the parsley and set aside (optional).
3. Place butter into the frying pan, and heat on medium on the stove top. Once butter is melted, sauté the onions, garlic and peppers until onion is translucent.
4. Add the chicken broth and ground almonds. Simmer on low for about 10 minutes. Taste and adjust salt and pepper, if needed.
5. Remove pan from the stove and blend using a stick blender, or a food processor. The mixture should be smooth.
6. Return to stove on medium heat, and stir in the milk. Crush the saffron threads between fingers and add to pan. Leave on stove until hot, stirring frequently. Ladle into bowls. Serve with a piece of toast and 4 toasted almonds on each bowl, and garnish with the finely chopped parsley on top (optional).

http://spanishfood.about.com/od/hotspanishsoups/r/Spanish-Almond-Soup-Recipe-Sopa-de-Almendras-Salada.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder