22 Ağustos 2014 Cuma

Spargel - White Asparagus With Easy Hollandaise Sauce - Kolay Holandez sosu ile Beyaz Kuşkonmazlar




Ülkemizde neden pek rağbet görmediğini anlamadığım, neden yetiştirilmesi konusunda eksik olduğumuzu çözemediğim bir sebze kuşkonmaz. Kuşkonmaz A, B1, B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, şeker, yağ ve çeşitli mineralleri de içeren zengin bir ürün. Gerçi şu sıralar İstanbul'da üretimi artmaktaymış ancak artık marketlerde kendisini yıllık toplanma zamanlarında görmek istiyoruz. Bayıldığım çorbasının yanında birçok salatada kullanılabilen, bazı et yemeklerinde de yer bulan kuşkonmaz bu sefer bir aperatif ile karşınızda.

Malzemeler

- 3 yk zeytinyağı
- 1 konserve kuşkonmaz (ne yazık ki ben ülkemizde henüz tazesini çok göremedim, bu sebeple marketlerde bulabileceğiniz konserveleri kullanabilirisiniz)
- 1/4 çk rendelenmiş limon kabuğu
- 2-3 çk limon suyu
- 1/2 çk tuz
- 1/4 çk karabiber
- Taze maydanoz serviste kullanılmak üzere

Kolay Holandez sos için

- 1/2 bardak tereyağı
- 4 yumurta sarısı
- 1/2 bardak krema
- 2 yk limon suyu
- 1/4 çk şeker
- 1/2 çk hardal


Ingredients

- 3 tablespoons extra virgin olive oil (or unsalted butter)
- 2 lbs white asparagus, washed and trimmed
- 1/4 teaspoon finely chopped fresh lemon zest
- 2 -3 teaspoons fresh squeezed lemon juice
- 1/2 teaspoon kosher salt
- 1/4 teaspoon white pepper (optional)
- fresh snipped parsley, optional to serve
- fresh small fresh edible flower, optional to garnish (such as violets or Johnny jump-ups)


Easy Hollandaise Sauce

- 1/2 cup butter (1 stick)
- 4 large egg yolks
- 1/2 cup heavy cream (or whipping cream)
- 2 tablespoons lemon juice (to taste)
- 1/4 teaspoon sugar
- 1/2 teaspoon Dijon mustard

Hazırlanışı

1. Kuşkonmazları süzdürün. Bir tavada ısıttığınız yağa ekleyin, üzerine limon kabuğu, tuz, karabiber ilave edin. Çok fazla karıştırmadan yalnızca zaten pişmiş olan kuşkonmazların lezzetlenmesini sağlayın. Biraz kızarmalarını sağladıktan sonra servis tabağına alabilirsiniz.
2. Holandez sosu hazırlamak için tereyağını tamamen eritin. Çırptığınız yumurta sarılarını tereyağına ekleyin.
3. Karıştırmaya devam ederken kremayı, limon suyunu, şekeri de ilave edin. Mikrodalga fırında 20 saniyelik pişirmeler yapın. Her 20 snde bir malzemeleri karıştırın ve yeniden fırına koyun. Yaklaşık 1-2 dk bu işlemi devam ettirin. Sonrasında hardalı da ekleyin ve iyice karıştırın.
4. Kuşkonmazları sos ile birlikte servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Directions


1. Warm the olive oil or butter in a large saucepan over medium heat. Add the peeled and trimmed asparagus, lemon zest, and salt & pepper; stir to combine. Cover and cook until tender-crisp, about 5 minutes, stirring occasionally. Do not over cook. Arrange on serving platter and squeeze with fresh lemon juice.
2. Prepare the Hollandaise Sauce: Cut the butter into four pieces and place in a 1-quart glass measure or bowl. Microwave, covered with a paper towel, on high, until almost melted (about 45 seconds to 1 minute). Remove butter from the microwave and stir until completely melted. Separate eggs, placing the yolks in a small bowl and setting the whites aside for another purpose. Beat the yolks well with a whisk or fork, then add to the butter and stir well.
3. Add cream, lemon juice, and sugar to egg mixture and stir well. Microwave mixture, uncovered, on high, until just slightly thick, about 1 to 2 minutes, stopping every 20 seconds to stir with a fork. Remove sauce from microwave and stir in the mustard.
4. Pour warm sauce over the cooked white asparagus and serve at once. Garnish with fresh snipped parsley or fresh small edible flowers such as violets or Johnny jump-ups, if desired.

NOTE: Sauce may be kept warm for up to 2 hours in an insulated container. Or cool the sauce to room temperature and refrigerate it in a covered microwave safe container for up to 24 hours. To re-warm, cover container with plastic wrap, pierce wrap with a knife to vent, and microwave on 50 percent power until heated through, about 2-3 minutes, stopping to stir halfway through. Do not allow sauce to boil.

http://www.food.com/recipe/spargel-white-asparagus-with-easy-hollandaise-sauce-458804

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder